Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, niemniej jednak też bardzo dobrze wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w duszne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z właściwą porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Dodatkowym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być pod każdym względem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu