jak przygotować kawę

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda ogromnego trudu. czy można przedawkować kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film