Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne dania włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. włoskie przepisy Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film