Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, ale również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
włoskie dania z makaronem
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
ilgustoitaliano
Skąd w następstwie tego wziąć oryginalny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w gruncie rzeczy należałoby dopłacić i upajać się pysznym smakiem.